Ξεκινήστε το τρέξιμό σας!

Ελάτε παιδιά! Ας μην περιμένουμε άλλο και ας αφήσουμε τις δικαιολογίες, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το φόβο σας για τη φυσική σας κατάσταση. Διαβάστε τον οδηγό μας για τρέξιμο, που περιέχει καταπληκτικές συμβουλές για αρχάριους και για εντελώς άσχετους με το τρέξιμο. Ποτέ δεν ξέρετε – μπορεί να εκπλήξετε τον εαυτό σας.

1. Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Όπως πάει εκείνο το παλιό παραμύθι με τη χελώνα και τον λαγό, όταν πρόκειται να κάνετε την αρχή με το τρέξιμο, το «αργά και σταθερά» θα σας βγάλει νικητές στον αγώνα. Μην περιμένετε να χτυπήσετε 5 χιλιόμετρα τρέξιμο στην πρώτη σας εβδομάδα και μην απογοητεύεστε αν προσπαθείτε αλλά ακόμα δεν καταφέρνετε να τρέξετε ένα ολόκληρο χιλιόμετρο μετά από 6 εβδομάδες. Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας, πρέπει να ακούτε το σώμα σας και να ακολουθείτε το δικό σας ρυθμό.

2. Μάθετε να περπατάτε πριν αρχίσετε να τρέχετε.

Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ξεκινήστε να χτίζετε τη φυσική σας κατάσταση με το περπάτημα, είναι και αυτό μια εξαιρετική μορφή καρδιαγγειακής άσκησης με μεγάλα οφέλη για την υγεία.

3. Επενδύστε σε σωστά παπούτσια για τρέξιμο.

Η άνεση πάνω απ’ όλα, σωστά; Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για αυτή τη δουλειά. 

4. Ρυθμίστε το τρέξιμο σας ανάλογα με δυνατότητες σας

Όπως είπαμε και στο πρώτο σημείο, μην προσπαθήσετε να τρέξετε με πλήρη ταχύτητα στην πρώτη σας προσπάθεια και μην προσπαθήσετε να τρέξετε κατευθείαν 5 ολόκληρα χιλιόμετρα. Ξεκινήστε με έναν σταθερό ρυθμό όσο αισθάνεστε άνετα και δοκιμάστε να τρέξετε για ένα λεπτό και συνεχίστε με περπάτημα για δύο λεπτά, για να χτίσετε σταδιακά την αντοχή σας.

5. Προθέρμανση και αποθεραπεία

Βεβαιωθείτε ότι έχετε προθερμαθεί σωστά πριν αρχίσετε να τρέχετε, με ένα γρήγορο περπάτημα για περίπου 5 λεπτά. Στο τέλος της διαδρομής σας περπατήστε με πιο ήπιο ρυθμό για άλλα 5 λεπτά για να αφήσετε στο σώμα σας να κρυώσει σταδιακά. Μην ξεχάσετε επίσης να κάνετε διατάσεις μετά το τρέξιμο.

6. Βάλτε το στο ημερολόγιο

Εάν προγραμματίζετε τις ημερομηνίες για το τρέξιμο σας, είναι πιο πιθανό να το κρατήσετε, οπότε δεσμευτείτε γράφοντας το σε ένα χαρτί. Γιατί δε φέρνετε κι άλλους μαζί σας; Βρείτε έναν σύντροφο στο τρέξιμο έτσι ώστε να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον (εξασκηθείτε να τρέχετε με έναν απαλό ρυθμό όπως αναφέραμε πιο πάνω!) – Βάλτε στόχο να τρέχετε 2-3 ημέρες την εβδομάδα και επίσης βάλτε στο πρόγραμμα σας ημέρες ανάπαυσης για να αφήνετε το σώμα σας να ανακάμψει.

7. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για βοήθεια

Γιατί δεν κατεβάζετε μια εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να προγραμματίζετε το τρέξιμο σας και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Ίσως να μην το πιστεύετε, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές στην αγορά. Το Couch25k είναι μια από τις καλύτερες εφαρμογές για να ξεκινήσετε. Στο «Map my Run» μπορείτε να λάβετε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις διαδρομές σας, έτσι ώστε να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε την πρόοδο σας. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε με φίλους, κάτι το οποίο θα σας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο.

Έχετε βάλει το «να ξεκινήσω το τρέξιμο» στην ατζέντα σας αυτό τον μήνα;

Αν ψάχνετε για ένα Πρόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σας, γιατί δε μιλάτε με έναν Σύμβουλο σήμερα σχετικά με το πώς η The 1:1 Diet μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

elEL