Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

  • Αρχική
  • /
  • Blog
  • /
  • Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

Αυτή η μελέτηhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30997499 δείχνει ότι η σουκραλόζη (το χαμηλό σε θερμίδες γλυκαντικό που χρησιμοποιούμε) έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αλλαγή του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη και το εκχύλισμα στέβιας. Κατά τη διάρκεια μίας μελέτης διάρκειας 12 εβδομάδων, μόνο η ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά ποτά με σουκραλόζη έχασε βάρος. Επίσης, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι οδηγεί σε μικρότερη αποθήκευση λίπους στους γοφούς και τους μηρούς. Το AceK, το άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιούμε, δεν δοκιμάστηκε.

Συνήθως, όταν ακούμε ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα γλυκαντικά, οι πληροφορίες είναι αμφιλεγόμενες - αυτό είναι που κάνει τις εφημερίδες να πωλούνται και λαμβάνει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης - κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει μια ιστορία που τους λέει ότι τα γλυκαντικά είναι απολύτως ασφαλή και σας βοηθούν να χάσετε βάρος ( αυτό είναι και το σημείο στο οποίο καταλήγει η έρευνα)! Λοιπόν, πρόσφατα αποκαλύφθηκε μία από τις μελέτες τις οποίες συνήθως δεν παρουσιάζουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε ένα εξαιρετικό επιστημονικό περιοδικό, το Αμερικανικό Περιοδικό για την Κλινική Διατροφή (American Journal of Clinical Nutrition) και εξέτασε τις ξεχωριστές επιδράσεις τεσσάρων διαφορετικών γλυκαντικών και τα συνέκρινε το καθένα με τη ζάχαρη. Βασικά, μία ομάδα έπινε περίπου 1,5 λίτρα από ένα από τα αγαπημένα ζαχαρούχα ποτά της Αμερικής (Kool-Aid) για 12 εβδομάδες και τέσσερις άλλες ομάδες έπιναν το ίδιο, αλλά η ζάχαρη αντικαταστάθηκε είτε με ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη ή Εκχύλισμα Στέβιας (rebaudioside A).

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη γιατί συχνά γίνεται λόγος για τα γλυκαντικά σαν να είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους αλλά στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά μόρια και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές επιδράσεις. Αυτή τη στιγμή, για τα προϊόντα της «The 1:1 Diet» που χρειάζονται λίγη γλυκύτητα χωρίς θερμίδες, χρησιμοποιούμε σουκραλόζη μαζί με AceK (ακεσουλφαμικό κάλιο). Αυτό το δεύτερο γλυκαντικό δεν δοκιμάστηκε στη μελέτη επειδή σπάνια χρησιμοποιείται από μόνο του.

Τώρα, τα αποτελέσματα…

Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν προβλέψιμα, αλλά μερικά δεν ήταν. Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε με τα προβλέψιμα αποτελέσματα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα που πήρε το Kool-Aid με ζάχαρη πήρε αρκετό βάρος - σχεδόν δύο κιλά. Ωστόσο, κάπως περιέργως, όσοι πήραν τη σακχαρίνη χωρίς θερμίδες πήραν 1,2 κιλά. Λέμε «κάπως» περιέργως, διότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σακχαρίνη μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ένα άλλο εκπληκτικό αποτέλεσμα (και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιείτε τα προϊόντα μας) ήταν ότι η σουκραλόζη επέφερε απώλεια σωματικού βάρους, ενώ κανένα από τα άλλα γλυκαντικά δεν είχε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα*. Τέλος, και αυτό είναι ενδιαφέρον, η κατανάλωση σουκραλόζης και στέβιας φαίνεται να συσχετίζονται με μικρότερη ύπαρξη λίπους στις «γυνοειδείς» περιοχές του σώματος (ισχία και περιοχή των μηρών).

Έτσι φαίνεται ότι οι παρασκευαστές μας εδώ στη The 1:1 Diet δεν έχουν επιλέξει μόνο το καλύτερο γλυκαντικό για την απώλεια βάρους αλλά ίσως και το καλύτερο γλυκαντικό για να απαλλαγείτε από αυτό το λίπος κάτω από τη μέση που είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτή η μελέτη επέτρεπε στους ανθρώπους να τρώνε κανονικά. Δεν σχεδιάστηκε ως μελέτη απώλειας βάρους. Απλώς πρόσθεσε τα ποτά στην καθημερινή τους πρόσληψη τροφής, οπότε η πιθανότητα ήταν ότι το βάρος τους είτε δεν θα άλλαζε καθόλου είτε θα αυξανόταν. Το βάρος της ομάδας της σουκραλόζης μειώθηκε ελάχιστα και στις άλλες ομάδες αυξήθηκε. Μόνο το βάρος στις ομάδες σακχαρίνης και ζάχαρης αυξήθηκαν σημαντικά.

Βρείτε Σύμβουλο

Χρησιμοποιήστε τον διαδραστικό μας χάρτη και μιλήστε με έναν Σύμβουλο σήμερα.

Χρειάζεστε να χάσετε βάρος;

Βρείτε το ΔΜΣ σας εδώ με τον διαδικτυακό μας υπολογιστή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα:

Διαβάστε επίσης:

Blog

Δημοσίευση Εξαιρετικών Ερευνών

The Diabetes UK conference is created for health professionals, specifically those who play a role in diagnosing and/or treating or contributing to the treatmet

Blog

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει πώς να χάσετε βάρος αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα

A major trial has proven that a combination of Total Diet Replacement programmes…

Blog

Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

This study shows that sucralose (the low-calorie sweetener we use) results in better change in body weight, as compared to aspartame, saccharin and stevia…

Blog

35 γεγονότα για την The 1:1 Diet από την Cambridge Weight Plan στα γρήγορα

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί 35 χρόνια επιτυχημένης απώλειας βάρους! Για να γιορτάσουμε, σας δίνουμε εδώ 35 γεγονότα στα γρήγορα με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μας ...