Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

  • Αρχική
  • /
  • Blog
  • /
  • Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

Η μάχη των γλυκαντικών – είναι κάποια γλυκαντικά καλύτερα από κάποια άλλα;

Αυτή η μελέτηhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30997499 δείχνει ότι η σουκραλόζη (το χαμηλό σε θερμίδες γλυκαντικό που χρησιμοποιούμε) έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αλλαγή του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη και το εκχύλισμα στέβιας. Κατά τη διάρκεια μίας μελέτης διάρκειας 12 εβδομάδων, μόνο η ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά ποτά με σουκραλόζη έχασε βάρος. Επίσης, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι οδηγεί σε μικρότερη αποθήκευση λίπους στους γοφούς και τους μηρούς. Το AceK, το άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιούμε, δεν δοκιμάστηκε.

Συνήθως, όταν ακούμε ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα γλυκαντικά, οι πληροφορίες είναι αμφιλεγόμενες - αυτό είναι που κάνει τις εφημερίδες να πωλούνται και λαμβάνει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης - κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει μια ιστορία που τους λέει ότι τα γλυκαντικά είναι απολύτως ασφαλή και σας βοηθούν να χάσετε βάρος ( αυτό είναι και το σημείο στο οποίο καταλήγει η έρευνα)! Λοιπόν, πρόσφατα αποκαλύφθηκε μία από τις μελέτες τις οποίες συνήθως δεν παρουσιάζουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε ένα εξαιρετικό επιστημονικό περιοδικό, το Αμερικανικό Περιοδικό για την Κλινική Διατροφή (American Journal of Clinical Nutrition) και εξέτασε τις ξεχωριστές επιδράσεις τεσσάρων διαφορετικών γλυκαντικών και τα συνέκρινε το καθένα με τη ζάχαρη. Βασικά, μία ομάδα έπινε περίπου 1,5 λίτρα από ένα από τα αγαπημένα ζαχαρούχα ποτά της Αμερικής (Kool-Aid) για 12 εβδομάδες και τέσσερις άλλες ομάδες έπιναν το ίδιο, αλλά η ζάχαρη αντικαταστάθηκε είτε με ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη ή Εκχύλισμα Στέβιας (rebaudioside A).

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη γιατί συχνά γίνεται λόγος για τα γλυκαντικά σαν να είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους αλλά στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά μόρια και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές επιδράσεις. Αυτή τη στιγμή, για τα προϊόντα της «The 1:1 Diet» που χρειάζονται λίγη γλυκύτητα χωρίς θερμίδες, χρησιμοποιούμε σουκραλόζη μαζί με AceK (ακεσουλφαμικό κάλιο). Αυτό το δεύτερο γλυκαντικό δεν δοκιμάστηκε στη μελέτη επειδή σπάνια χρησιμοποιείται από μόνο του.

Τώρα, τα αποτελέσματα…

Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν προβλέψιμα, αλλά μερικά δεν ήταν. Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε με τα προβλέψιμα αποτελέσματα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα που πήρε το Kool-Aid με ζάχαρη πήρε αρκετό βάρος - σχεδόν δύο κιλά. Ωστόσο, κάπως περιέργως, όσοι πήραν τη σακχαρίνη χωρίς θερμίδες πήραν 1,2 κιλά. Λέμε «κάπως» περιέργως, διότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σακχαρίνη μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ένα άλλο εκπληκτικό αποτέλεσμα (και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιείτε τα προϊόντα μας) ήταν ότι η σουκραλόζη επέφερε απώλεια σωματικού βάρους, ενώ κανένα από τα άλλα γλυκαντικά δεν είχε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα*. Τέλος, και αυτό είναι ενδιαφέρον, η κατανάλωση σουκραλόζης και στέβιας φαίνεται να συσχετίζονται με μικρότερη ύπαρξη λίπους στις «γυνοειδείς» περιοχές του σώματος (ισχία και περιοχή των μηρών).

Έτσι φαίνεται ότι οι παρασκευαστές μας εδώ στη The 1:1 Diet δεν έχουν επιλέξει μόνο το καλύτερο γλυκαντικό για την απώλεια βάρους αλλά ίσως και το καλύτερο γλυκαντικό για να απαλλαγείτε από αυτό το λίπος κάτω από τη μέση που είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτή η μελέτη επέτρεπε στους ανθρώπους να τρώνε κανονικά. Δεν σχεδιάστηκε ως μελέτη απώλειας βάρους. Απλώς πρόσθεσε τα ποτά στην καθημερινή τους πρόσληψη τροφής, οπότε η πιθανότητα ήταν ότι το βάρος τους είτε δεν θα άλλαζε καθόλου είτε θα αυξανόταν. Το βάρος της ομάδας της σουκραλόζης μειώθηκε ελάχιστα και στις άλλες ομάδες αυξήθηκε. Μόνο το βάρος στις ομάδες σακχαρίνης και ζάχαρης αυξήθηκαν σημαντικά.

Βρείτε Σύμβουλο

Χρησιμοποιήστε τον διαδραστικό μας χάρτη και μιλήστε με έναν Σύμβουλο σήμερα.

Χρειάζεστε να χάσετε βάρος;

Βρείτε το ΔΜΣ σας εδώ με τον διαδικτυακό μας υπολογιστή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα:

Διαβάστε επίσης:

Blog

The 1:1 Diet – Evidence-Based, Dietary Intervention for Diabetes

The 1:1 Diet has been shown in gold-standard, randomised, controlled trials to be effective in pre-diabetics, diabetics and those with …

Research

Statement – The 1:1 Diet vs Weight-Loss Drugs

“I would point out several important reasons why The 1:1 Diet is superior to these new weight-loss drugs. Firstly, weight …

Blog

Fertility and The 1:1 Diet

It is already established in the scientific literature that losing weight is one treatment that improves fertility and we’ve had …

Blog

Dear Healthcare Professional,

Please find below the History, Effectiveness & Evidence for The 1:1 Diet… The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan have …